Νομίζω ότι παρόλη την οικονομική κρίση και τα χειρότερα που μας περιμένουν στην Κύπρο, η Κύπρος θα ανακάμψει. Ο λαός αυτός είναι συνηθισμένος από δυσκολίες και αναμφισβήτητα θεωρείται εργατικός λαός. Η νοοτροπία μας όμως δεν πιστεύω να αλλάξει. Οι συζητήσεις και τα φιλοσοφικά συμπεράσματα που λέμε σχεδόν όλοι: Θα επιστρέψουμε στις αξίες μας και στα ιδανικά μας και σε ένα τρόπο ζωής πιο αληθινό που έχουμε ξεχάσει, κουρουφέξαλα μου ακούγονται. Λόγια πονεμένων που έφεραν τον νου τους για λίγο και μετά ως επί το πλείστον θα τον ξαναχάσουμε (βάζω και τον εαυτό μου μέσα), μόλις επιστρέψει η ευημερία και η χλιδή στο νησάκι μας. Η νοοτροπία των περισσότερων να αποκτήσουν αυτοκίνητο καλύτερο από αυτό που έχει ο γείτονας, να κτίσει μεγάλο σπίτι με πισίνα, να αγοράζει που την άκρα louis vuitton τσάντες επειδή αγοράζουν όλες, ο υλισμός μας, νομίζω θα επιστρέψουν μόλις ανακάμψουμε, Αν δεν τα κάνουμε τώρα και τα επόμενα χρόνια είναι γιατί απλά δεν μπορούμε, Τούτη η νοοτροπία εν τόσο βαθιά ριζωμένη μέσα μας που "για να γυρίσει ο ήλιος, θέλει δουλειά πολλή".
Μπορεί να ακούγομαι δύσπιστη, απαισιόδοξη, πιστεύω εν ρεαλίστρια που είμαι και αυτή την Κυπριακή νοοτροπία την έχει αποδείξει η ιστορία μας. Δουλευταράδες, εργατικοί, αλλά ο υλισμός υλισμός και το μέσο μέσο. Γέλασα τις προάλλες όταν άκουσα μια γυναίκα την οποία γνωρίζω να ισχυρίζεται ότι είναι σπατάλη να αγοράζεις i phone στις μέρες μας κλπ κλπ. Δεν είναι ότι δεν συμφωνώ. Αλλά η πλαστική στη μύτη της δεν το σκέφτήκε ότι κοστίζει 5 i phone? Kαι από την άλλη η κολλητή της να συμφωνεί, χωρίς να σκέφτεται ότι οι πορσελάνες που έφτιαξε τα δόντια της στοιχίζουν παραπάνω που το i phone.Ότι μας συμφέρει δηλαδή.
Από τέτοια άτομα όταν ακούω περί οικονομικής κρίσης και να στηρίξουμε την Κυπριακή οικονομία και τις Κυπριακές επιχειρήσεις, υποψιάζομαι ότι εν τη δική τους επιχείρηση που θέλουν να στηρίξουμε για να μεν κλείσει και ποσώς τους ενδιαφέρει το καλό της πατρίδας τους.
Η αγάπη για την πατρίδα και η αλλαγή της νοοτροπίας θα φανεί όταν έχει κάποιος χρήματα αλλά προτιμά αντί να αγοράσει σπίτι να αγοράσει ένα διαμέρισμα που και πάλι εξυπηρετεί τις ανάγκες του, όταν έχει χρήματα αλλά επιλέγει να μην ξοδεύει τα περισσότερα σε υλικά αγαθά, όταν επιλέξει να ξοδέψει τα λεφτά του για να στηρίξει τα κοινοτικά παντοπωλεία της χώρας μας αντί να τα δώσει σε αισθητικές- κάποτε αχρείαστες αισθητικές επεμβάσεις. Όταν τα λέει αυτά εν καιρώ κρίσης, προφανώς δεν μπορεί να τα κάνει και παρηγορεί τον εαυτό του.
Η κρίση προήλθε που εμάς τους ίδιους, που βάζουμε τα χέρια μας και βγάζουμε τα μάτια μας. Και ελάχιστοι να αλλάξουν τη νοοτροπία τους που δεν αμφιβάλλω ότι υπάρχουν και αυτοί, νομίζω εν πολλά λίγοι για να αλλάξουν τα πράματα. Μπορούμε όμως να αλλάξει ο καθένας τον εαυτό του, έστω κι αν δεν καταφέρουμε στο κοινωνικό σύνολο να αλλάξουμε τίποτε. Όταν βρεθούμε στην ανάγκη σκεφτόμαστε και τις αξίες και τα ιδανικά και το δίκαιο και το Θεό. Το θέμα είναι όταν είμαστε μια χαρά πού εν ο νούς μας.